flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики застосування Господарським судом Чернігівської області законодавства про виконавче провадження за 2013-2015 роки

29 червня 2016, 14:55

На виконання плану роботи на 2016 рік Господарським судом Чернігівської області було здійснено узагальнення судової практики застосування законодавства про виконавче провадження за період з 01.01.2013 по 31.12.2015.

Основним завданням проведення зазначеного узагальнення було вивчення норм спеціального законодавства, які стосувалися теми узагальнення та дослідження судової практики із приведенням конкретних прикладів застосування законодавства про виконавче провадження.

Мета, яка ставилася під час здійснення узагальнення судової практики щодо розгляду справ у спорах, в яких застосовувалося законодавство про виконавче провадження, постала у спробі виявити однаковий підхід у застосуванні судом норм спеціального законодавства, а також визначення характерних проблемних випадків неоднакової судової практики, пов’язаних із розглядом таких скарг (заяв).

Під час проведення даного узагальнення використовувались дані автоматизованої системи «Діловодство спеціалізованого суду», відділу інформаційно-технічного забезпечення та статистики, процесуальні документи Господарського суду Чернігівської області, Київського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду України.

При розгляді скарг на дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби (надалі – ДВС) господарський суд застосовував норми ст.121-2 Господарського процесуального кодексу України та враховував висновки, викладені в постанові Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" (із змінами та доповненнями до неї).

Стаття 121-2 Господарського процесуального кодексу України встановлює порядок оскарження дії чи бездіяльності органу державної виконавчої служби у процедурі виконання рішення господарського суду.

Процедура оскарження дій посадових осіб державної виконавчої служби встановлена також  нормами Закону України “Про виконавче провадження”.

За період з 01.01.2013 по 31.12.2015 Господарським судом Чернігівської області було винесено 116 ухвал за результатами розгляду скарг на дії або бездіяльність органів ДВС, з яких:

- задоволено повністю – 26;

- відмовлено в задоволенні повністю або частково – 68;

- припинено провадження – 15;

- залишено без розгляду – 7.

Слід зазначити, що за 2013-2015 роки Господарським судом Чернігівської області було розглянуто 5 заяв про заміну сторони у виконавчому провадженні. По цим заявам були винесені ухвали про задоволення вимог та замінено сторони у виконавчому провадженні.

Крім того, за вказаний період до Господарського суду Чернігівської області було подано 3 заяви про поворот виконання рішення.

Відповідно до ст. 122 Господарського процесуального кодексу України, якщо виконані рішення або постанова змінені чи скасовані і прийнято нове рішення про повну або часткову відмову в позові, боржникові повертається все те, що з нього стягнуто на користь стягувача за зміненими чи скасованими у відповідній частині рішенням, постановою. Видача наказу про повернення стягнутих грошових сум, майна або його вартості провадиться господарським судом за заявою боржника, до якої додається довідка, підписана керівником чи заступником керівника і головним (старшим) бухгалтером, про те, що суму, стягнуту за раніше прийнятим рішенням, списано установою банку або майно вилучено державним виконавцем.

Як підсумок проведеного узагальнення слід зазначити, що за звітні роки справи у спорах, пов’язаних із застосуванням законодавства про виконавче провадження, розглядались суддями Господарського суду Чернігівської області на підставі повного, всебічного та об'єктивного дослідження всіх обставин скарги, встановлення відповідності юридичних фактів, що зумовлювали звернення до суду із такими скаргами (заявами) на відповідність їх діючому законодавству.