flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду господарським судом Чернігівської області справ про банкрутство відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”

21 грудня 2016, 09:05

На виконання плану роботи на 2016 рік господарським судом Чернігівської області було здійснено узагальнення судової практики розгляду справ про банкрутство відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” в період з 01.01.2016 року по 31.10.2016 року.

Мета узагальнення полягає в аналізі статистичних показників, вивченні та виявленні кола проблемних питань, що виникають під час розгляду справ вищенаведеної категорії спорів.

Під час проведення даного узагальнення використовувались дані автоматизованої системи «Діловодство спеціалізованого суду», відділу інформаційно-технічного забезпечення та статистики, процесуальні документи Господарського суду Чернігівської області, Київського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду України.

За звітний період порушені справи стосувалися банкрутства як фізичних осіб – підприємців, так і юридичних осіб – боржників, що ліквідувалися власниками або за заявою кредитора.

Крім того, здійснюючи статистичний аналіз поданих заяв слід зазначити, що господарським судом були винесені ухвали про повернення заяв про порушення справи про банкрутство без розгляду на підставі ст. 63 Господарського процесуального кодексу України та відповідно до ст.15 Закону про банкрутство.

Також, було винесено ухвали про повернення заяв без розгляду про затвердження плану санації до порушення провадження у справі про банкрутство з підстав невідповідності до п.п. 5.1, 5.4. Положення про Порядок проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство, затвердженого Постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. №15.

Аналіз результатів розгляду господарським судом Чернігівської області зазначених справ за звітний період свідчить, що по всім справам винесені ухвали про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, ліквідовано юридичну особу та припинено провадження у справах.