flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Чернігівської області повідомляє щодо ухвалення рішення у справі за позовом Управління Чернігівської єпархії Української православної церкви до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»

27 жовтня 2023, 16:01

26.10.2023 Господарським судом Чернігівської області ухвалено рішення у справі №927/395/23 за позовом Управління Чернігівської єпархії Української православної церкви до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», за участю третіх осіб: Свято-Успенський жіночого монастиря Чернігівської Єпархії Української православної церкви, Чернігівської обласної військової адміністрації, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях, Міністерства культури та інформаційної політики України, про визнання  договору поновленим, яким відмовлено у задоволенні позову.

            В той же день, в новинах на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України й ЗМІ поширена інформація, що нібито суд погодився з позицією МКІП та заповідника «Чернігів Стародавній», а саме, що договір про безоплатне користування комплексом споруд від 2016 року є недійсним і не вважається поновленим, а Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви з 15 вересня 2021 року до тепер незаконно, без будь-якої правової підстави користується державним майном – приміщенням пам’ятки архітектури національного значення – Єлецьким монастирем.

  Разом з тим, Господарський суд Чернігівської області закликає осіб, що її розповсюджують, утриматись від оприлюднення завчасних та непідтверджених відомостей.

 Так, у судовому засіданні судом проголошено тільки вступну та резолютивну частини рішення без викладення мотивів його прийняття. Такі мотиви та оцінка спірних відносин будуть викладені лише в  повному тексті рішення й у даний час нікому, крім  головуючого у справі, не можуть бути відомі, учасники справи наразі про них можуть лише здогадуватись.

Також суд не міг погодитись з позицією Мінкульту або Заповідника, оскільки під  час розгляду справи не прийняв до розгляду доводи цих учасників через порушення ними строків подання відповідних заяв.

Крім того, навіть, якщо висновки суду й будуть  в певній мірі співпадати з висловленою позицією цих учасників справи, з огляду на викладене вище це ще не буде свідчити, що таке рішення прийняте саме на підставі доводів цих осіб.

Просимо утриматись від коментарів до складання судом повного тексту рішення.